Förälskad i Färöarna

FårÅr 2010 besökte jag Färöarna för första gången och blev förälskad direkt. De branta gröna kullarna med betande får och små fiskesamhällen med vita och bruna hus i vikarna på öarna ger ett fridfullt och gästvänligt intryck, något som bekräftas när man träffar invånarna.

Vi var den gången inbjudna av det nordiska Blå Bands- och Blå Korsrådet som träffas en gång per år i något av våra respektive länder. Vi besökte bland annat deras behandlingshem i huvudstaden Torshavn och man hade då börjat planera för att bygga ett nytt med plats för fler klienter.

Utsikt från hemmet I september i år hade jag åter förmånen att besöka öarna, denna gång för att vara med på invigningen av det nya behandlingshemmet. Blå Korset på Färöarna har länge arbetat drogförebyggande och är välkända bland allmänheten. Under flera år har de genomfört en nationell informationskampanj och insamling, där de knackat dörr i alla hus. På så vis har man samlat in en stor del av kostnaden för bygget av det nya huset i byn Nes, som ligger en timmes bilväg från Torshavn. Tomten och markarbetena har de fått av kommunen som också kommer att stå för driften.

Blåkorshemmet har plats för 14 boende klienter och några i öppenvård. Rummen är ljusa med en fantastisk utsikt över fjorden. Här finns kök, matsal, sällskapsrum, behandlingsrum och personalutrymmen. Till invigningen, som varade i två dagar, kom flera hundra gäster och själva öppnandet förrättades av biskopen på ön. Det bjöds på buffé och tårta med bild på Blåkorshemmet och en kör från en missionsförsamling underhöll på kvällen.

Ingalill överlämnar tårtan Jag höll ett litet tal där jag påpekade vikten av att vi känner att vi är en del i en stor familj av 43 medlemsländer i Internationella Blå Korset. Trots att våra länder och verksamheter ser väldigt olika ut har vi mycket att lära av varandra. Jag överlämnade också en tårta som är sydd i Barnens Hus i Södertälje och berättade om den verksamheten och Tjejhuset.

Blå Korset på Färöarna jobbar också med information i skolor och till föräldrar och driver flera Second Handaffärer. Nu har man startat ett projekt för barn till missbrukare under namnet ”Alla har rätt till en bra uppväxt”. Under mässainvigningshelgen deltog man på en stor mässa i en närliggande stad där en mängd organisationer visade upp sin verksamhet. Projektet har stöd från Internationella Blå Korset som också producerat en film med ungdomarna som man jobbar med och som rullade på TV-skärmen under mässan.

Ingalill Söderberg

Jag har tagit samtliga utom den där jag är med och överlämnar tårtan till generalsekreterare Frants Jensen, den är tagen av Jóna Hansen.

Vid bordet på mässan står Regin Jacobsen från styrelsen och Jóngerð Nielsen, projektledare.